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FAQ on insider lists pursuant to Article 18 of the Market Abuse 

Regulation (EU) No 596/2014  

Version 5 (updated: 5 June 2020) 

No. Topic 

I.  Legal basis 

1. Question:  

Are there any other regulations or provisions aside 

from Article 18 of the Market Abuse Regulation 

(Regulation (EU) No 596/2014 – MAR) that govern 

insider lists? 

Answer:  

Yes. Commission Implementing Regulation (EU) 

2016/347 includes an annex with a template for 

insider lists. 

2. 

 

Question: 

What subsequent changes to the legal bases are to 

be taken into consideration? 

Answer:  

As a result of the corrigendum to the MAR of 21 

October 2016 (OJ L EU 287/320 of 21 October 2016), 

various linguistic changes were made. 

II.  Persons required to prepare insider lists 

1. 

 

Question: 

Who is required to prepare an insider list? 

Answer: 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0596&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0596R(03)&amp;from=EN
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Issuers whose financial instruments are traded on a 

regulated market, a multilateral trading facility (MTF) 

or – with effect from 3 January 2018 – on an 

organised trading facility (OTF, cf. Article 3(1)(8) of the 

MAR in conjunction with Article 4(1)(23) of Directive 

2014/65/EU) are required to prepare an insider list. 

The latter cases were heretofore not subject to the 

notification obligation. However, a notification 

obligation only exists if the issuer has requested or 

approved admission to trading of the financial 

instruments on an MTF or OTF. The issuer must have 

been actively involved in the listing of its financial 

instruments on a multilateral trading facility.  

With regard to the necessary request for/approval of 

trading on an MTF, the following constellations are 

possible: 

a) issuers who themselves have made a request 

for admission/inclusion to trading on an MTF; 

b) issuers who have commissioned a third party 

to make a request for admission/inclusion to 

trading; 

c) issuers who have approved 

admission/inclusion to trading of their 

securities by a third party. 

In addition – and unlike heretofore – with effect from 

3 January 2018, emission allowance market 

participants, auction platforms, auctioneers and 

auction monitors are also required to prepare an 

insider list. 

 

2. Question: 

Issuers or any person "acting on their behalf or on 

their account" (hereinafter also referred to as a 

"service provider") are also required to draw up                             
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insider lists. Does this mean that the issuer or any 

person acting on their behalf or on their account are 

released from their obligation if and to the extent 

that the respective other party maintains a list? 

Answer: 

No. A distinction must be drawn between  

(1) the own obligation of the issuer or any person 

acting on their behalf or on their account to keep 

an insider list, and  

(2) the option provided under Article 18(2) 

subparagraph 2 of the MAR allowing the party 

obliged to keep a list to delegate its duties to a 

third party. In this case, the party obliged to keep 

an insider list shall remain responsible for 

maintaining the list if it entrusts a third party with 

carrying out this task. 

 

3. Question: 

What information must issuers include in the insider 

list about persons acting on their behalf or on their 

account ("service providers" such as attorneys, 

business consultants, tax advisors, investor relations 

agencies, external accountants, auditors)? 

Answer: 

In its insider list the issuer shall note that such a 

service provider has been engaged or that insider 

information has been disclosed to such a service 

provider and shall note the date/time of engagement 

or disclosure. It shall be sufficient to provide the 

identity of a contact person for the service provider. 

All of the information prescribed by Annex I of 

Commission Implementing Regulation (EU) 2016/347  

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
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must be provided for such contact person in the 

insider list. 

4. 

 

Question: 

When are credit institutions considered "service 

providers"? 

 

Answer: 

 

Only if they provide other services in addition to 

general banking services, thus acting for or in the 

interest of the issuer. These include advisory services 

related to IPOs, capital measures or acquisitions, for 

example (involvement of the Corporate Finance or 

Mergers & Acquisitions departments). See also 

questions II.2 and II.3. 

 

III.  Additional obligations in connection with the 

preparation of insider lists 

1. Question:  

Who is responsible for informing the employees of 

the service provider of their duties (see Article 18(2) 

subparagraph 1 of the MAR)? 

Answer: 

The service provider. 

2. Question: 

Can the confirmation that the persons on the insider 

list have been informed of their duties and been 

made aware of the sanctions (see Article 18(2) 

subparagraph 1 of the MAR) be submitted using an 

electronic format? 
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Answer: 

Yes, provided it is possible at a later date to confirm 

that the persons had indeed been informed of their 

duties and been made aware of the sanctions. 

3. Question: 

Do persons need to be informed (see Article 18(2) 

subparagraph 1 of the MAR) each time they are 

included in the insider list? 

Answer: 

No. Once is enough. 

4. 

 

Question: 

Does a sample text exist for the notification? 

Answer: 

Yes, a sample text in English as well as in German is 

available on the BaFin website. 

 German version 

 English version 

IV.  Date when and period for which an insider list 

must be prepared 

1. Question: 

What is the procedure for projects where an insider 

list has been prepared pursuant to section 15b of the 

German Securities Trading Act 

(Wertpapierhandelsgesetz – WpHG) and which extend 

beyond the effective date of the MAR (3 July 2016). 

https://www.bafin.de/DE/Aufsicht/BoersenMaerkte/Marktmissbrauch/Insiderueberwachung/insiderueberwachung_node.html
https://www.bafin.de/EN/Aufsicht/BoersenMaerkte/Marktmissbrauch/Insiderueberwachung/insiderueberwachung_node_en.html
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Answer: 

In this case, an insider list must be prepared pursuant 

to Article 18 of the MAR; this must contain all of the 

information prescribed in Annex I of Commission 

Implementing Regulation (EU) 2016/347. The insider 

list prepared pursuant to section 15b WpHG must be 

retained but not updated. In particular, there is no 

requirement to retrospectively update this insider list 

to include the time at which access to inside 

information was obtained. 

2. Question: 

Can an insider list be prepared in advance, before 

inside information arises? I.e., at a point in time when 

the information is not yet sufficiently specific to 

warrant classification as inside information? 

Answer: 

Yes. However, this does not mean that the issuer 

required to maintain an insider list would have 

assumed the existence of inside information at this 

time.  

3. Question: 

In the case described in question 9, does the date and 

time at which a person obtained access to inside 

information (see Annex I, Template 1 to Commission 

Implementing Regulation (EU) 2016/347) have to be 

the date/time at which the person concerned is 

included in the insider list or just the date/time at 

which the inside information arises? 

Answer: 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
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The date/time at which the inside information arises 

must be reported. 

 

4. 

 

Question: 

How long are entities required to keep/update an 

insider list? 

Answer: 

The obligation to update the insider list ceases to 

apply when there is no further inside information. 

This is the case when the information has been 

published or the inside information or the project has 

been concluded early. For individual employees, the 

obligation to update the insider list ceases to apply 

when these employees leave the company. The date 

on which they leave the company must be recorded 

in the list. 

V.  Who must be included in the insider list? 

1. Question: 

Do IT employees have to be included in the insider 

list simply because their administrator rights give 

them access to internal e-mail traffic or to the 

databases of the party obliged to keep the insider 

list? 

Answer: 

No. Persons who obtain access to inside information 

based on their duly assigned professional tasks must 

be included in the insider list. Persons who gain 

knowledge of inside information by chance (i.e., when 

carrying out a task) or unlawfully do not have to be 

included in the insider list unless the party obliged to 

keep the insider list has become aware that these 
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persons have gained knowledge of inside 

information. 

As a consequence, IT employees must be included in 

the insider list if they obtain access to inside 

information due to a specific project. 

2. Question: 

When must employees of parent companies or 

subsidiaries of the issuer be included in the insider 

list? 

Answer: 

When they perform tasks on behalf of the party 

obliged to keep the insider list that give them access 

to inside information. This requires a contractual 

relationship with the party obliged to keep the insider 

list. 

3. Question: 

Article 2 of Commission Implementing Regulation 

(EU) 2016/347 defines "permanent insiders" as 

individuals who have access at all times to all inside 

information. Is this group of persons smaller than the 

current group of persons classified as insiders by 

virtue of their function?  

Answer: 

Yes. Only persons whose function or position means 

that they have access at all times to all inside 

information are included in the "permanent insider" 

list (recital 4 to Commission Implementing Regulation 

(EU) 2016/347). 

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
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VI.  Content of the insider list 

1. Question: 

In the case of a group of affected persons, can the 

existence of inside information be assumed uniformly 

or does this need to be recorded on a person-by-

person basis within the group? 

Answer: 

It is possible for a group of affected persons to be 

included on a uniform basis with reference to the 

date/time at which the inside information arises, e.g., 

the decision of the competent body. Irrespective of 

this, reference can also be made to whether and 

when the individual persons gained specific access to 

or knowledge of the inside information. This also 

applies when recording absence due to illness or 

annual leave. If the issuer is aware that specific 

employees gained access to/knowledge of the inside 

information at a date/time that is later than that 

applicable to the group, this individual date/time can 

be noted from the outset. 

 

2. Question:  

When including permanent insiders in the insider list, 

is it the date/time at which they are included in the 

list or at which they obtain access to inside 

information that needs to be provided? 

Answer: 

The date/time at which the person was included in 

the list must be given, as results from Annex I 
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Template 2 to Commission Implementing Regulation 

(EU) 2016/347. 

3. 

 

Question: 

The annexes to Commission Implementing Regulation 

(EU) 2016/347 require information on a national 

identification number (if applicable). In Germany, can 

the person's tax identification number be provided in 

this column? 

Answer: 

For "German" insiders, this field can be left blank. In 

particular, the tax identification number should not 

be entered. 

If available, the national identification number of a 

"foreign" insider should be included in the insider list. 

4. Question: 

With reference to data protection legislation in 

countries outside the EU, is it permissible to include a 

minimum of information in the insider list? 

Answer: 

No. Article 2(3) of Commission Implementing 

Regulation (EU) 2016/347 specifies that the templates 

set out in Annex I must be used in preparing the 

insider list. 

5. Question: 

Is it possible to substitute the information that must 

be included in the insider list with reference to 

another database such as the HR management 

system? 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
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Answer: 

No. Unlike section 14 of the German Securities 

Trading Reporting and Insider List Regulation 

(Wertpapierhandelsanzeige- und 

Insiderverzeichnisverordnung – WpAIV), neither Article 

18 of the MAR nor Commission Implementing 

Regulation (EU) 2016/347 provide for this possibility. 

However, nor do they contain guidance on the means 

of managing and storing the data that must be 

included in the insider list. Provided that, when 

requested, the insider list contains all of the 

information prescribed by law, it is of no importance 

where the data were potentially stored and managed 

beforehand. It must be ensured that the insider list is 

complete and up-to-date each and every time it is 

accessed. 

6. 

 

Question: 

Pursuant to Annexes I and II of Commission 

Implementing Regulation (EU) No 2016/347 the 

complete personal address should be included. How 

should this be interpreted? 

Answer: 

In order to ensure full and uninterrupted supervision, 

in addition to the principal place of residence, the 

secondary place of residence must also be included, if 

applicable. 

7. 

 

Question: 

How must the date and time be indicated in the 

insider lists in Annexes I and II of Commission 

Implementing Regulation (EU) No 2016/347? 

Answer: 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=DE
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=DE
ttp://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=DE
ttp://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0347&qid=1464950301843&from=DE
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The date must be indicated in accordance with ISO 

8601. This means the date format YYYY-MM-DD and 

the time format hh:mm are to be used.  

Example:  

3 July 2016 at 2:20 p.m. 

Date format according to ISO 8601: 2016-07-03 

Time format according to ISO 8601: 14:20 

The time must be indicated by stating the difference 

to coordinated universal time (UTC) in the form 

+01:00. By adding one hour to the coordinated 

universal time (UTC), one gets Central European Time 

(CET), the time zone that applies to Germany; by 

adding two hours one gets Central European Summer 

Time (CEST). 

Example:  

a) 3 January 2016 at 2:20 p.m. 

Frankfurt trading venue: 2016-01-03T13:20+01:00 

(CET) 

b) 3 July 2016 at 2:20 p.m. 

Frankfurt trading venue: 2016-07-03T12:20 +02:00 

(CEST) 

VII.  Forwarding the insider list 

1. Question: 

 

How must the insider list be forwarded to BaFin when 

requested? 

 

Answer: 
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When BaFin requests the insider list, this must be sent 

by SecureMail (electronically encrypted e-mail). For 

this purpose, please contact the person named in the 

request for submission of documentation to 

complete the necessary first-time registration. 

 

VIII. Further information  

1. Further information on insider lists can be found in 

BaFin’s revised Issuer Guidelines (Module C), version 

dated 25 March 2020.   

 

 

https://www.bafin.de/SharedDocs/Downloads/EN/Leitfaden/WA/dl_emittentenleitfaden_modul_C_en.html
https://www.bafin.de/SharedDocs/Downloads/EN/Leitfaden/WA/dl_emittentenleitfaden_modul_C_en.html
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